0
La cistella està buida
Sobre mi

LA XEF DE LES FLORS

Iolanda Bustos

Em sento filla del meu paisatge, vaig néixer a Palafrugell el 1976 i el 1980 els meus pares se'n van anar a viure a Palau-Sator, un dels pobles més bonics de l'Empordanet. El meu pare era pagès i pastor, tenia cabres i ovelles, venia la llet, feia formatges, criava bens, pollastres, conills... La meva mare, d'origen andalús, va decidir obrir un restaurant per poder vendre tot el que produïen ells mateixos, era una cuina autosostenible, on destacaven receptes de cuina catalana que les masoveres del poble havien ensenyat a la meva mare.

He après l'ofici de cuinera amb la meva mare Genoveva, he heretat el coneixement de l'ús de les plantes, el seu saler andalús per condimentar, la importància d'un bon rebost, el respecte al receptari tradicional a la cuina naturalista, i sobretot els valors de la vida que com a bones cuineres hem de posar a cada recepta per emocionar amb el nostre menjar.

Molta gent em coneix com "la xef de les flors", la xef biodinàmica o la cuinera naturalista... són etiquetes que defineixen molt més que una cuina, aquestes són la representació d'un estil de vida que no segueix modes, basat en el ritme de la natura i connectada amb la fauna i el món floral que ens envolta. La meva missió com a cuinera és que la gent estimi la natura a través del seu sabor, vull fer conèixer l'ús de les plantes, la importància de respectar-les i compartir una nova manera de veure el paisatge.

Play Video

Entrevista a la Ioldanda

Vaig plantar el meu restaurant La Calèndula a Girona l'any 2009 juntament amb el meu marit, Jacint Codina. Tots dos hem tret endavant el restaurant que ha evolucionat gràcies a la confiança d'amics i clients. El 2015 portem la Calèndula a prop de casa, a Regencós. Finalment, després de molt de temps he decidit sortir de la cuina del restaurant per començar una gran diversitat de projectes sempre relacionats amb el camp, les flors i la gastronomia.

A part de cuinar, compagino la meva afició recol·lectora amb la docència, xerrades a escoles i congressos gastronòmics i col·laboro és amb ràdio, premsa i televisió. Alhora intento deixar escrita la memòria de l'ús de les plantes a la cuina. He escrit “La millor cuina amb plantes, flors i fruits silvestres”, “Cuina fresca i natural” i “Cuinar amb flors”.

Al llarg de la meva trajectòria he obtingut diverses distincions, com ara el premi UMAMI a la innovació gastronòmica amb ingredients tradicionals; el premi Miga de Oro a la trajectòria professional; he estat nomenada com una de les “12 històries de dones crack de Catalunya” per la UAB. Vaig ser finalista Cuinera de l'Any 2016. Ambaixadora de cuina el 2017 per la Federació d'Hostaleria d'Espanya, FACYRE. Fins al 2022 vicepresidenta de l'Associació de Dones en Gastronomia (MEG), 2015-2021 membre de La Cuina de l'Empordanet i del col·lectiu Cuineres i cuiners de Catalunya per la defensa i la valoració dels productors i productes de proximitat.

Així doncs, aquesta és la meva vida fins avui, envoltada de natura, bona cuina i gent meravellosa.

Agroturisme

Assaboreix el paisatge
Veure experiències

Xef Personal

La natura a la teva taula
Veure els menús

Divulgació

Els valors del camp
Veure serveis